Kunst og kultur – Det moderne gennembrud

Lilo Sørensen/Anne Dam
Onsdage kl. 10.00 – 11.40

Omvæltningerne i tiden omkring 1900 giver genklang i kunstarterne. I 1870’erne er der et gennembrud på mange områder, industrialiseringen, kapitalismen, seksualiteten, arbejdslivet, kvinderollen, Guds fravær etc.
Kunstnere ser på livet med nye øjne og gør op med den borgerlige bornerthed. Dette ses i billedkunsten, f.eks. med provokerende billeder af impressionistiske malere som Manet, Monet, Cézanne m.fl., der står i kontrast til de danske guldalder- og skagensmalere.
Vi ser på nogle af disse kontraster og bruger de modernistiske kunstbevægelser til at trække nogle historiske linjer – både fremad og tilbage i tiden, og vi vil se nærmere på brydninger og bevægelser i tiden. Bl.a. ser vi på J.M.W. Turner (engelsk romantik), Émile Bernard (post-impressionisme), René Magritte (surrealisme) og Louise Bourgeois (surrealisme og feministisk kunst), samt Giovanni Battista Piranesi (det fantastiske rum og historien som materiale).
I litteraturen forsøger realismens forfattere at debattere tidens problemer. Henrik Ibsen, August Strindberg og Hermann Bang er nordiske stemmer, der vækker international genklang.
Hvor kriserne er størst, i Wien og Paris, har underholdningsmusikken fine vilkår. Samtidig sætter Debussy,
Richard Strauss og Carl Nielsen nye dagsordener inden for kunstmusikken.